Värdehöjande avkap och försiktig gallring

Metoden ”Värdehöjande avkap” utvecklades av Vida och har använts sedan 2016. Idén är att ta bort virkesfel så som rötskador, rotben och ändkrökar, direkt i skogen och därigenom öka värdet på det timmer som blir kvar. Istället för att låta hela stocken bli massaved kan värdet ökas genom att en liten bit kapas bort och resten blir värdefullt timmer.

I typfallet tar skogsmaskinföraren bort cirka 7% av en rötskadad stock. Resterande 90% får därmed ett fördubblat värde jämfört med om hela stocken sorterats som massaved – eller ännu sämre – energived. Värdehöjande avkap är alltså en bra affär för skogsägaren. Hur bra affären blir beror på beståndets skick och andelen skadade träd, men värdehöjande avkap resulterar alltid i mer betalt för din avverkning. Det är fakta!

Vidas entreprenörer är utbildade i att identifiera och bedöma förutsättningarna för värdehöjande avkap. Vi gör värdehöjande avkap om vi kan få bort felet genom att som mest kapa av 60 cm av stocken, annars tar vi en så kort massaved som möjligt.

Vårt räkneexempel baseras på 480 cm sågtimmer.
30 cm avkap = 7% av volymen
60 cm avkap = 14% av volymen

Massaved

Vi har en 4,8 meter timmerstock med rötskada i nedre änden. Om den sorteras som massaved blir priset ca 635 kr.

Timmerpris

Samma stock kapas av med 30 cm, cirka 7% av stockens volym, för att få friskt sågbart virke i resterande del. Vid ett timmerpris på 1200 kr/m3 blir priset 1200 x 93%= 1116 kr.

Vinst

Vinsten med värdehöjande avkap i detta exempel är 1116-635=481 kr/m3fub.
 
Det innebär en värdeökning med cirka 75%.

I Sverige har produktionsskogar skötts aktivt i något mer än ett århundrade. Principen bakom gallring är att ta bort bistammar för att ge mer växtkraft i form av både sol och näring till de kvarvarande exemplaren. Det kan också handla om att ge mer utrymme åt vissa trädslag. En viss andel av gallringsvirket utfaller som sågbart, medan en större andel blir massaved.

Vi gav Skogforsk i uppdrag att undersöka hur försiktigt gallrade skogar skulle påverka timmertillväxt och därmed värdet av skogen. Resultatet visar att försiktig gallring ger 10% större tillväxt än hårdare gallrade skogar.

Förutom att själva virkesuttaget vid gallring påverkar hur mycket sågbart timmer som finns vid slutavverkning, så möter vi ofta skogar där en stor del av markarealen använts för att ta fram bas- och stickvägar. Varje kvadratmeter väg ger mindre produktiv skogsmark – därför har vi och några av landets bästa entreprenörer utvecklat nya principer för att minimera behovet av vägar.

Skogforsks undersökning visar att försiktig gallring är gynnsamt för att skapa värdefulla skogar för framtiden. I följande exempel ser vi hur en mer försiktig gallring kan påverka virkestillväxten med cirka 10% i en hektar skog.